​​location   buffelsbaai, south africa

year       2017-2019
typology   residential + furniture & component design
status     built

The site required a response to its distinct and opposite eastern and western sides.
To the East - the sea, sunrise, sea breezes & sounds, a street and public lawn with its associated “life”. To the West - Milkwoods & indigenous coastal thicket, protected from the wind and sounds of the sea, people and cars; private. 

The plan & section links these two realms, drawing light, view and see breezes through the building from east to west. The same principle is achieved through the placement of  “two concrete “ears” one either side of the building, serving two bedrooms placed at the rear.

In order to reduce the scale of the dwelling in it’s small beach town context, the building was (1) positioned as far back and into the existing vegetation as possible, (2) with minimum 2400mm ceiling heights throughout, (3) roof parapet walls omitted, (4) and stepped massing used in order to follow the natural topography. 

In order to further reduce the overall visual impact of the dwelling, a horticulturalist was appointed to restore as much of the original Milkwood forest & indigenous coastal thicket that once existed along this road. Not only will it assist in diminishing the scale of the dwelling in the years to come, but will also serve the urban context through creating a green buffer between the dwelling and the lawned public open space.

The sea and Milkwood forest is always present throughout the dwelling; with degrees of privacy and silence increasing towards the rear (West).The result is an architecture shaped by it’s context.

p i n a r d   a r c h i t e c t u r e